Beslenme Alışkanlıkları

Diyet ve Egzersiz

Güne Kahvaltısız başlamayın, mümkünse meyve, protein içeren şeyler tüketmeye gayret edin. Beslenmenize dikkat edin, diyet yapacağım diye aç kalmayın, Çünkü yapacağınız egzersizlerde size enerji lazım olacak.

Hem diyetimizi düzgün ve sağlıklı bir şekilde sürdürebilir, hem de egzersiz yaparak istediğimiz ideal kilomuza ulaşmamız, unutmayın sadece sizin elinizde.

Kahvaltı günümüzün en önemli aynı zamanda da ufak yaşlarda büyümemizde en çok rol oynayan etkendir, ufak yaş büyük yaş ayırt etmeden kahvaltımızı yapmalıyız, ömrümüz boyunca. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur ama, Kahvaltıyla bulunur..

Egzersiz yapmaya nasıl başlayacağınızı merak ediyorsanız egzersiz bölümümüzü ziyaret edin, bir çok bilgiye ulaşabileceksiniz.

Güne kahvaltıyla başlamanın Kısaca Sağlığımıza Sağladığı faydalar ;

Sabahları, İş'e giderken Kahvaltı yaparsak, İş Hayatımızda Daha etkili başarılı oluruz.

Güne, daha Sağlıklı başlar, Mutlu ve zihinde hissederiz kendimizi.

Beslenme hataları kansere davetiye çıkarıyor

Ege Üniversitesi (EÜ) İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu tarafından düzenlenen Uluslararası Gıda, Beslenme ve Kanser Sempozyumu’nda “Kanserli hastaların hastalık öncesi beslenme durumlarının değerlendirilmesi” konulu çalışmanın sonuçlarını açıklayan Doç. Dr. Kızıltan, söz konusu çalışmanın yeni tanı konulmuş 82 kanser hastası üzerinde gerçekleştirildiğini belirtti.

Çalışmaya konu olan kanserli hastalardan kadınların yüzde 50’sinin, erkeklerin ise yüzde 25’inin hafif şişman ve şişman olduklarının saptandığını ifade eden Doç. Dr. Kızıltan, şunları kaydetti:

Çocukluk çağı şişmanlığı

Çocukluk çağı şişmanlığı; vücutta aşırı yağ depolanması ile ortaya çıkan, fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olan enerji metabolizması bozukluğudur.

ÇOCUKLUK ÇAĞI ŞİŞMANLIĞININ GÖRÜLME SIKLIĞI NEDİR?

William H. Dietz ve arkadaşlarının 2004 yılında yaptığı çok kapsamlı bir çalışmada 10 yaşında kız ve erkek çocukların şişmanlık sıklıkları değerlendirildiğinde İtalya’da % 29, Japonya’da % 28, Singapur’da % 26, Almanya’da % 23, Macaristan’da % 21, Hong Kong’da % 20, İngiltere’de % 10 sıklıkta görüldüğü belirlenmiştir. Ergenlik döneminde ise 15 yaş kız ve erkeklere bakıldığında Tayvan’da % 31, İtalya’da % 23, Japonya’da % 20, Hollanda’da % 6 sıklıkta şişmanlık görülmektedir.

Amerika Birleşik Devletlerinde 1963 yılında 6–17 yaş arası çocuklarda şişmanlık görülme sıklığı % 4 iken, 1994’de % 10, 2002 yılı verilerinde her 5 çocuktan en az ikisi şişman olarak bildirilmektedir.

Adölesan Dönemde Beslenme

Beslenme, vücudun çalışması için gerekli olan besin öğelerinin, besinlerle vücuda alınması, sindirimi, emilimi ve metabolizmasıdır. Adölesan çağının en önemli özelliği olan hızlı büyüme ve gelişme olayı, çocukların besin gereksinimlerinin hayatları boyunca ulaşacağı en yüksek düzeye çıkmasına neden olur. Günlük enerji ve besin öğesi gereksinimlerinin düzenli öğünler şeklinde ve her öğünde uygun besin örüntüsü ile sağlanması önemlidir.

Bu çağda, hızlı büyüme ve gelişme nedeniyle çocukların enerji, protein, vitamin ve mineral gereksinimleri yetişkinlere oranla daha fazladır. Bu nedenle, bu geçiş döneminde gencin yaşam şekli, bilgisizlik nedeniyle kazanılan yanlış beslenme alışkanlıkları gerek kısa sürede gerekse daha ileriki yıllarda ortaya çıkabilecek çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Yetersiz ve dengesiz beslenme büyümeyi yavaşlatır, bazı beslenme bozukluğu hastalıklarına neden olur, bulaşıcı hastalıklara karşı direnci düşürür.

Beslenme konusunda yaygın yanlış inanışlar

Beslenme ve Diyet Uzmanı Turgay Köse, beslenme konusunda halk arasında yaygın inanışlar bulunduğunu belirterek, bunların bazılarının bilimsel olduğunu, bazılarının ise gerçeklerle ilgisi bulunmadığını söyledi. Turgay Köse, çoğu kişinin balık ve yoğurdun birlikte tüketildiğinde zehirlediği, kabak çekirdeğinin daha az kalori ihtiva ettiği, çay ya da diğer sıvı içeceklerin suyun yerini tuttuğu gibi kulaktan dolma bilgilere sahip olduğunu kaydederek, bunların doğru olmadığını ifade etti.

Yanlış beslenme alışkanlıkları ve asılsız duyumlardan bazıları hakkında bilgi veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Turgay Köse, halk tarafından yanlış bilinen konulardan birinin kabak ve ay çekirdeklerinin ihtiva ettiği kalori miktarı olduğunu söyledi. Kabak çekirdeğinin ay çekirdeği kadar yüksek kaloriye sahip olmadığı şeklindeki görüşün yanlışlığına değinen Köse, şu bilgileri verdi: