Diyet

Karpuz peynir diyeti ile hafifleyebilirsiniz!



Karpuz; kalp ve prostat sağlığı için önemli rolü olan laykopenden zengindir. Son bilimsel çalışmalar laykopenin aynı zamanda kemik sağlığı içinde faydalı olabileceğini gösteriyor.

• Karpuz, yüksek su içeriği ile yazın terle atılan sıvının karşılanması açısından önemli bir meyvedir.
• Yüksek su içeriği nedeniyle düşük kalorili sayılabilecek meyvelerden biridir. 150 gram karpuz yaklaşık 45 kaloridir.

Tek yönlü diyet zararlı

Karbonhidrat diyeti, protein diyeti, sebze diyeti... Tek yönlü beslenmeye dayanan diyetler sağlığı tehdit ediyor.

Sağlıklı kilo verebilmek için, uzun süreli ve dengeli bir beslenme programı uygulamak ve spor yapmak gerekiyor.

Veriler Türkiye'de şişman sayısının arttığını gösteriyor. Sağlık Bakanlığı'na göre, erkeklerin yüzde 25´i, kadınların yüzde 44'ü, çocukların ise yüzde 15'i obez.

Her geçen gün artan kilolar pek çok kişiyi katı diyet programlarına yönlendiriyor. Bir iki haftada ideal kiloya kavuşmayı vaat eden şok diyetler genelde tek tip besin gurubuna dayanıyor.

Kilo verebilmeniz için 7 öneri

Kilo vermek kimileri için zor olabilir ama birkaç unsura dikkat ettiğinizde olumlu sonuçları göreceksiniz.

1.Kalsiyum ve D vitamini içerikli yiyecekler tüketin
Gün içerisinde en az 2 öğününüzde kalsiyum ve D vitamini içeren yiyecekler tüketin. Bu 2 besin öğesinin birlikte bulunduğu besin grubu da süt ve türevleri. Kas ve kemik gelişiminin yanı sıra kilo vermeye de yardımcı oluyorlar. Yapılan araştırmalar her gün 3 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketen kişilerin tüketmeyenlere göre daha az kilo aldıkları, daha çabuk kilo verdiklerini gösteriyor. D vitaminin ise kiloyu korumada etkisi olduğu belirtiliyor.

2.Bol posa alın
Günde en az 20 gram posa almaya çalışın. Posalı yiyecekler tokluk hissini artırırken kilo vermeye de destek oluyorlar. Örneğin 1 orta boy elma yiyerek 3.3gr, 12 adet kiraz yiyerek 1.5gr, 1 orta boy armutla 5.1gr, 100gr. ıspanakla 2.2gr, 100gr. nohutla 6.2 gr posa almış oluyoruz.

Hazır dondurmanın cazibesi de çok kalorisi de

Zayıflayabilmenin kişinin durumunu kabullenmesi, kendine gerçekçi hedefler koyması ve yaşam tarzını değiştirmekte kararlı olmasıyla mümkün olabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Günsoy, diyeti sabote eden başlıca 10 nedeni sıraladı.

1-Ara öğün yapınca vücut çalışkan karınca oluyor

Beslenme uzmanlarının üç ana öğün dışında üç ara öğün yapılmasına yönelik ısrarı, vücudun tembelleşmesini önleme amacından kaynaklanıyor. Diyet programı uygulayan kişiler ara öğünleri gereksiz buluyor ve yapmamakta direnebiliyor. Oysa ara öğün yapmak kişi, masabaşı iş de yapsa vücudun kıtlık sinyali almasını, dolayısıyla yağları depo olarak tutmasını engelliyor. Ara öğün yapanlarda metabolizma daha hızlı çalışıyor. Masabaşı işi de yapılsa vücut enerji harcamaya devam ediyor. Yağlardan enerjiyi kullanıyor. Ara öğünsüz bir diyette vücut kıtlık sinyali alıyor, ihtiyacı olan enerjiyi kaslardan karşılıyor.

2-Sadece kalori hesabı işe yaramaz, içerik hesabı da önemlidir

Sonbahar diyetiyle kışı sağlıklı geçirin

Sonbahar ve kapıdaki kışı sağlıklı, mutlu ve kilo almadan geçirmenin yolu mutfaktan geçiyor. Beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız bazı değişiklikler bile çok işe yarayacak. İşte beslenme uzmanı Banu Kazanç’ın önerileri...

Sonbaharla birlikte metabolizmayı hızlandırmanın ilk adımını kahvaltınızda atabilirsiniz. Taze mevsim meyvelerini içine kattığınız kahvaltılık tahıllar ve doğal yoğurt güne başlamak için ideal. Öğle ve akşam yemeklerinde haşlanmış kurufasulye, mercimek gibi kuru baklagiller veya ton balığı ilavesiyle hazırlayacağınız bol yeşillikli salata (marul, ıspanak, roka, pazı, maydanoz, yeşil biber, dereotu, nane gibi) veya haşlanmış sebzelerin eşlik ettiği ızgara tavuk, balık ya da mantar ile sotelenmiş hindi yiyebilirsiniz.

YEMEK ARALARINI ATLAMAYIN

Yemek araları ‘yaramazlık’ zamanı değil. Muz, yoğurt, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik, kuru incir, ceviz, fındık ve badem ara öğün için uygun seçenekler. Ancak unutmayın ki bunların bir porsiyonu var, abartmayın. Akşam ara öğünü için kakaolu sıcak süt hem besler hem de mutlu eder.

Zayıflamayı önleyen 10 diyet hatası

Kilo verme çabasıyla ve tamamen iyi niyetle yapılan bazı hatalar sizi çıkmaza sürükleyebiliyor. İşte sık yapılan 10 diyet hatası:

Baharın gelmesi ile birlikte hava sıcaklıkları da giderek artıyor. Kışın giyilen kalın ve katlı kıyafetlerin yerini ince hırka, tişört ve gömleklere bırakması fazla kiloları daha da görünür hale getirecek. Bu durum da “Kilo almak kolay, vermek zor” anlayışı çoğu zaman kişiyi umutsuzluğa düşürüyor.

Oysa unutulmamalı ki; diyet yapmak değil, kilo verme çabasıyla ve tamamen iyi niyetle yapılan bazı hatalar, sizi çıkmaza sürükleyebiliyor. Dyt. E. Yasemin Sancak'a göre diyette sık yapılan 10 yanlış var:

1) “Az yersem, kahvaltımı geç yapıp öğün atlarsam kilo verebilirim”

Ara öğün atladığınızda kan şekeri dengeniz olumsuz etkilenebilir. Bunu alışkanlık haline getirdiğinizde, hem sonraki öğünde daha fazla besin tüketirsiniz, hem de uzun süre herhangi bir besin tüketilmediği için, vücut sinyaller yollayıp kendini korumaya alır ve bir sonraki öğünü depolama eğilimi gösterir. Ayrıca, çok akıllı bir mekanizma olan metabolizma da koruma içgüdüsüyle yavaşlar ve yemediğiniz zaman yakmamaya başlarsınız. Bu durumun devamında kan şekeri dengesizlikleri ileri boyutlara taşınabilir.

2) “Bazı besinleri hayatımdan çıkarmak zorundayım”

En ideal diyet bulundu

Danimarkalı bilim insanları, 8 Avrupa ülkesinde yapılan en geniş çaplı araştırmada, kilo almamak için ideal diyeti belirledi.

Danimarkalı bilimadamları, New England Medicine dergisinde yarın yayımlanacak "Diyojen" adlı araştırmayı yürütenler, hedeflerinin obeziteyi engellemek ya da onunla savaşmak için en iyi gıda rejimini tespit etmek olduğunu belirtti.

Sağlıklı 5 ila 17 yaşında en az bir çocuğu bulunan ve 18 ila 65 yaşlarındaki anne-babadan oluşan 772 Avrupalı ailenin konu edildiği araştırma sonucunda, fazla sürpriz yaratmaksızın, ideal beslenme rejiminin proteinler açısından zengin, hayvani yağlar ve nişasta ile şekerli besinler açısından zayıf olduğu belirlendi.

Beyaz et, az yağlı süt ürünleri, fasülye ve beyaz pirinç

Araştırmaya göre, ideal diyet, beyaz et, yağ içeriği azaltılmış süt ürünleri, lifler için fasulye ve daha az beyaz ekmek ya da nişasta açısından zengin beyaz pirinç içeriyor.

Diyet için 5 zorunlu kural!

Yaz mevsiminin tatilde getirdiği rehavet ile kilolar artıyor.

Sıcak havaların yol açtığı egzersiz yapma isteksizliği ve açık büfe tuzağı, bu dönemde kilo alımına neden oluyor. Modern Fitofarmakoterapi Doğal Farmasötikler dergisi, Bilim Kurulu Üyesi Dr. Özgür Göknel, sezonluk kilo alıp vermenin zararlarına dikkat çekerek, yazın, alınan kilolardan kurtulmak için yapılacak zorlu diyet koşullarında diyet için elzem 5 kuralı şöyle sıraladı;

1- Zayıflama tabletlerini kullanacaksanız Sağlık Bakanlığı onayına dikkat edin: Eğer kullanacağınız zayıflama tableti Sağlık Bakanlığından onaylı “ilaç” kategorisindeyse mutlaka doktor tavsiyesiyle alın ve yan etkileri konusunda doktorunuzdan ve eczacınızdan bilgi alın. Zayıflama tabletiniz eğer Sağlık Bakanlığından onaylı ancak sağlık koruyucu olarak tanımlanan “ara ürün” kategorisinde ise reçetesiz satılır. Bu ürünlerin ciddi bir yan etkisi yoktur ve eczanelerden temin ettiğiniz müddetçe sakınca yaratmazlar.

Mucize diyetler gerçekten mucize yaratmıyor!

Siz de bahar geldiğinde diyete başlıyıp, kışın aldığınız kilolardan acilen kurtulmak isteyenlerden misiniz?

Arkadaşınızdan duyduğunuz veya bir magazin dergisinde gördüğünüz “bir haftada 3 kilo verin” diyetine başlıyor, ilk hafta kilo verdikten sonra ikinci hafta bir türlü kilo veremiyor musunuz?

Kısa sürelerde uygulanan ve 'mucize' diye adlandırılan diyetlerin vücuda ciddi zararlar verdiğini belirten Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uzman Diyetisyen Tuğçe Aytulu, kilo verirken hedeflerin gerçekçi olması gerektiğini belirtiyor.

"Sağlıklı kiloda olmanın faydaları kesinlikle tartışılmaz. Ancak sağlıklı kiloya ulaşmak için uygulanan yöntemler de sağlığın korunmasında çok önemli" diyen Aytulu, mucize diyetlerin sakıncaları hakkında şunları söylüyor.

Et yiyerek kilo verdiren diyet

Fransa'nın tanınmış beslenme uzmanı Dr. Pierre Dukan'ın "Je ne sais pas maigrir" (Zayıflamayı Bilmiyorum) isimli kitabı satış rekorları kırıyor.

Dukan'ın spor yapmadan sınırsız et, tavuk ve balık yenilerek kilo kaybedilebileceğini öne sürdüğü diyetinin amacı insanları strese sokmadan zayıflatmak.

Sabah gazetesinin haberine göre; protein ağırlıklı diyetin ilk hedefi yağ hücrelerinin bir an önce yok edilmesi. Sınırsız protein tüketip aç kalmadığınız ve az miktarda yağ kullandığınız için vücut, mevcut yağ depolarını harcamaya başlıyor.

İLK 10 GÜN BALIK
"Dukan Diyeti"nde ilk şart yeme alışkanlığını değiştirmek. Bunun için de ilk 10 gün ağırlıklı olarak sadece balık, yağsız et, yumurta, tavuk, yoğurt, süt, peynir ve gibi yiyecekler tüketiliyor.

1 ayda herkesi kendinize hayran bırakın!

Yıllardır fazla kilolarınızla savaşıyor ama zayıflamayı bir türlü başaramıyorsanız bu haber tam size göre! Elma’nın muhteşem etkisi ile sadece 1 ayda 6-8 kilo verebilirsiniz...

Güzellik kaynağı elmanın zayıflatıcı etkisini Krom minerali ile birleştiren Elma Krom bir türlü veremediğiniz fazlalıklarınızdan kurtulmanızı sağlıyor. Tamamen doğal içeriği ile bölgesel yağlarınızı kırıyor, selülitlerden eser kalmıyor!

Elma Krom içeriğindeki Elma Sirkesi Ekstraktı'nın asidik yapısı ile zayıflatıyor. Elma Sirkesi; metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlıyor ve besinler içerisindeki kalori kısa sürede yakılıyor. Kalsiyum vücutta daha verimli kullanılıyor bu sebeple uzun süre kullandığınızda, kemik ve eklemlerinizdeki sertlik ve sıkıntıların geçmesine yardımcı oluyor. Elmanın özü olan asetik asit nişasta emilimini azaltıyor ve mide boşalmasını geciktirip sizi tok tutuyor. Asidik yapısı ile yağ yakımına destek olarak kilo vermenizi sağlıyor.

Yanlış diyet hasara yol açıyor

Çok düşük kalorili veya çok düşük karbonhidrat içeren diyet sonrasında vücutta tamir edilemeyecek hasarlar oluşabilir.

Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte deniz ve güneş mevsiminin açılmasına da sayılı günler kaldı. Tatil öncesi kışın aldığımız kilolardan kurtulmak sağlığımızı tehlikeye sokacak şok ve tek gıda diyetlerinden uzak durmamız gerekiyor.

Yanlış diyet sonrasında vücutta bazen tamir edilemeyecek hasarlar ve hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi'nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Yavuz Furuncuoğlu, çok düşük kalorili veya çok düşük karbonhidrat içeren diyetlerden mutlaka uzak durulması gerektiğini belirtiyor.

Sağlıklı besin deposu Kereviz!

Diyet yapanlar için birebir olan Kereviz, ortada bir sebzedir ve sevmeyeni sevene göre ne yazık ki fazladır. Ya çok sevilir ya da hiç sevilmez. Oysaki kereviz çok yararlı olmasının yanı sıra vitamin deposudur. Kerevizin yararları saymakla bitmez. Kerevizi değişik şekillerde tüketerek belki sevme oranını yükseltebilirsiniz.

En faydalısı bol yoğurt ve mayonez karışımlı salatasına sanırım birkaç kişi haricinde kimse hayır diyemez. Kereviz tat itibariyle otsu ve buruk hatta baharatımsı bir tadı vardır. Kokusu bazen rahatsız edici olsa da, pişirildiğinde bu koku daha aza inebilir. Kalorisi çok düşük olan bir sebzedir. Diyet yapanların özellikle tercih edebileceği sebzedir. Kereviz suyunun da yararı fazladır. Tansiyonu düşürür ve vücudun kaybettiği suyu geri alıp, vücudun yenilemesine yardımcı olur. Kan basıncını dengeleyici özelliği de vardır. Uykusuzluğa ve strese de iyi gelmektedir.


Faydaları saymakla bitmiyor:

* Karaciğerde bulunan şişliği giderir ve karaciğeri temizler.

* İdrar söktürücü özelliği vardır. Bu etkisi sayesinde idrar yollarını ve kanı temizler.

* Şeker, yüksek tansiyon ve romatizma gibi hastalıklara iyi gelir.

Diyet yaparken doğru bilinen yanlışlar

Makarna ve pilavı hayatımızdan tamamen çıkarmak, protein ağırlıklı beslenmek veya sabahları limonlu su içmek gibi...” İşte doğrular ve yanlışlar...

Makarna, pilav, ekmek gibi karbonhidratlar diyetten tamamen çıkarılmalıdır: YANLIŞ.
İnsan vücudu ana enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullanır. Zayıflayayım diyerek ekmeği, pilavı kesmek ve bu besinleri hiç tüketmemek vücuda doğru enerjiyi vermemek anlamına gelir. Bu durumda vücutta enerji elde edebilmek için kas ve karaciğerdeki glikojen depoları kullanılır. Yani sudan kilo verirsiniz, şişmanlığınızın nedeni olan yağ dokusu olduğu gibi yerinde kalır. Normal beslenmeye geçtiğinizde iki kat daha fazla kilo alırsınız.

Protein ağırlıklı yemek sağlıklı kilo kaybı sağlar: YANLIŞ.
Protein ağırlıklı beslenmede, vücut proteinleri sindirmek için çok fazla enerji harcar ve zayıflama olabilir. Ancak proteinlerle birlikte çok fazla yağda vücuda gireceği için, kan yağlarında yükselme ve koroner kalp hastalıkları ortaya çıkabilir. Gut hastalığı gelişebilir. Ayrıca, proteinler vücuttan atılmak için kemikten kalsiyum çeker ve buda kemik erimesine neden olur. Bu durumda zayıflasanız bile geri kalan hayatınızı hasta bir insan olarak geçirirsiniz.

Meyve yemekten 2 saat sonra yenir, yoksa bütün yenilenler yağa dönüşür: YANLIŞ.

Vücut Yağ Oranı ve Önemi

Vücut Yağ Oranı Nedir?

Sadece ağırlığımızı bilip, boyumuz ile orantı kurmamız şişmanlığımız (vücut yağı) ve sağlığımız hakkında bize yeterli bilgi vermeyecektir, önemli olan yağ - kas oranımız arasındaki uyumdur. İç organlarımızdaki yağlar klasik basküllerle ölçülememektedir. Bu nedenle yağ ölçüm cihazları geliştirilmiştir. BIA (Bioelectrical Impedance Analysis) tekniği ile ölçüm yapmakta olan bu yağ ölçüm cihazlarının güvenilirliği bir çok Tıp Uzmanı ve Sağlık Kurumu tarafından onaylanmıştır.

Vücut Yağ Oranı Niçin Önemlidir?

Aktif ve sağlıklı kalabilmemiz için vücudumuzun belli oranlarda yağa ihtiyacı vardır. Yağlar; eklemlerimizin desteklenmesi, organlarımızın korunması, vücut ısımızın kontrolü, açlık halinde enerji rezervi gibi görevler üstlenmektedir. Bunun için de vücudumuzda gerekli olan yağ miktarına bilinçli olarak karar verebilmekteyiz.

Diyet yaparak kilo kaybederiz, fakat yine de sağlıklı olamayabiliriz; çünkü ilk haftalarda kaybedilen yağ değil vücuttaki “su” miktarındaki bir kayıptır, bunun için verdiğimiz kiloları hemen geri alırız. Vücut sağlığımızı ölçebilmek için ihtiyaç duyacağımız bilgileri yağ ölçüm cihazlarından öğrenerek vücut yağ oranımızı kontrol altında tutabilir, böylece kendimizi daha iyi hisseder, güzelleşir ve en önemlisi sağlıklı yaşayabiliriz.