Kilo Vermek Artık Kabus Değil

Kışın bir diyetisyenin gözetiminde yapılacak zayıflama diyeti ve bilinçli bir sporla, bahar ve yaz aylarına fit bir kilo ile girmeniz mümkün. Bunun için diyete ek olarak streching yapmanız yeterli.Profesyonel sporcular, spora başlamadan önce “streching” yaparak kaslarını uzunlamasına çekerek rahatlıyor. Bu hem kasları güçlendiriyor, hem de spordan en yüksek faydayı elde etmelerini sağlıyor. Ayrıca siz de “germe egzersizi” yaparak diyet programınızın zayıflama hızını artırabilirsiniz.

Ancak sadece streching yaparak kilo verilmesi doğru değil. Yürüme, yüzme, ip atlama, bisiklete binme, dans etme gibi egzersizlerin de faydası çok büyük.

Yararlı teknikler

Kilo vermede aerobik egzersizlere öncelik verilmesi, bunları güçlendirme ve streching hareketlerinin tamamlaması öneriliyor. Streching süresinin ise en az 20-45 dakika olması öneriliyor. Yani yarım saat yürüdüyseniz, 20 dakika da streching yapmanız yararlı oluyor. Profesyonel sporcuların uyguladığı 3 tekniği uygulayarak diyet programınıza destekte bulunmuş oluyorsunuz.

PNF

Balerin ve baletlerin kullandığı bu teknikte, önce kaslar 10 saniye boyunca geriliyor, sonra kısa bir an gevşetilip tekrar geriliyor.

Statik Streching: Bu klasik teknikle, yaylanma ve sallanma yapılmadan, 10-30 saniye arasında tutuluyor. Statik yöntemi, spor sonrasında uygulamanız öneriliyor. O sırada kaslar sıcak ve pompalanmış olduğu için, streching uygulanmazsa kısalmaya meylediyor.

Dinamik Streching: Bu yöntem, gerginleştirme esnasında yaylanmayı öngörüyor. Özellikle kaslar soğukken yapılabilecek fazla sert bir yaylanma hareketi, biçim değiştirme ve lif yırtılmalarına yolaçabiliyor. Bu yöntem ancak ısındıktan sonra, kas dayanıklılığını ve esnekliğini artırmak için uygulanmalı.

Sporu sevmek gerekiyor

Diyet yapan kişilerin germe egzersizi yaparak zayıflamasında bazı püf noktaları var. Örneğin germe egzersizini yarım saatten başlayarak bir saat 15 dakikalık bir süreye yaymanız gerekiyor.

Zayıflama diyetinin mutlaka sporla desteklenmesinin önemine işaret ediliyor. Ancak yapılan sporun “sevilmesi” çok önemli. Özellikle de uzun zaman spor yapmamış kişilerin, birdenbire yorucu spor programlarına alınması yarar sağlamıyor. Her hastanın yaşına, cinsiyetine, kilosuna, genel sağlık tablosuna ve beğenisine göre spor programı düzenleniyor.

Göğüs

Bacaklarınızı hafifçe bükerek dengenizi kurun. Her iki kolunuzu da geriye doğru gergin bir şekilde uzatın. 5-10 saniye böyle durduktan sonra kollarınızı aynı gerginlikte öne doğru uzatın. Bu pozisyonda da 5-10 saniye durduktan sonra ilk pozisyona dönün. Hareketi 5 kez tekrarlayın.

Baldırlar

Sol bacağınızı geriye doğru uzatın. Sol kolunuzu gergin bir şekilde yana doğru uzatın. Sağ kolunuzla da bir duvardan destek alın. Vücudunuz dik durumdayken öne doğru esneyin ve bu arada sol bacağınızı da arkaya doğru gergin olarak esnetin. Bu şekilde 5 saniye kalın ve daha sonra doğrulup başlangıç pozisyonuna gelin ve 5 saniye de bu pozisyonda kalın. 5 kez tekrarlayın.

Kollar

Bacaklarınızı hafif aralayarak durun. Ellerinizi omuz hizasında yanlara doğru gergin uzatın. Kollarınızı önce içe sonra dışa doğru 5-10 kez döndürün. Bu arada bacak kaslarınızı çalıştırmak için de tek bacağınız yere basarken diğer bacağınızı geriye doğru bükebilirsiniz.

Ense

Her iki elinizi de kollarınızı dirseklerden büküp başınızın arkasına yerleştirin, dirseklerinizi öne ve arkaya doğru esnetin. Pozisyonunuzu bozmadan vücudunuzu sağa çevirip 5 saniye daha sonra sola çevirip yine 5 saniye kalın, hareketi 3-5 kez tekrarlayın.

Kalça

Yüzüstü yere uzanın, kollarınızla yerden destek alın. Bacaklarınızı gergin tutun ve bir bacağınızı yerden 10 cm kadar yukarı kaldırın. Bu sırada diğer bacağınız gergin bir şekilde parmak ucuyla yeri göstersin. Bu hareketi bacak değiştirerek 10 kez tekrarlayın.

Bunları unutmayın!

Haftada 1 kez yarım saat yerine her gün 5-10 dakika egzersiz yapılması daha yararlıdır. Ağrı oluştuğunda egzersizi hemen bırakmak gerekiyor.

Her egzersizde doğru ölçüyü bulmaya çalışın. Çok azın bir yararı yoktur, fazlası da zararlıdır. Cesaretinizi yitirmeyin. Başarı genellikle uzun çalışmalar sonucunda ortaya çıkar.

Nefes alıp vermeye özellikle dikkat edin. Zorlanarak soluk alıp verme yerine, düzenli aralıklarla soluk alıp vermeye devam edin.

Düzenli olarak egzersiz yapmak kasağrılarını azalttığı gibi, hem fiziksel hem de ruhsal rahatlamayı sağlıyor.

Sadece streching yaparak kilo vermeye çalışmayın. Kilo vermede aerobik karakterli egzersizler öncelikli olmalı. Yürüme, yüzme, step, ip atlama, bisiklet, dans etme gibi.


Konular