Sarımsak

Bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler

Bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekleri tüketerek, sağlıklı bir vücuda sahip olabilir, hastalıklardan korunabiliriz.




Sarımsak
Antibakteriyel ve virüs karşıtı olan sarımsak, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye de sahip. Güçlü bir selenyum kaynağı da olan sarımsak, sağlıklı bir yaşam için mutlaka gereken sülfürü de içerir. Mide ve bağırsakları güçlendirmeye de yardımcı olan sarımsağı mutlaka her yemeğin içine bir diş atarak tüketin.

Lahanagiller: Brokoli, lahana, karnabahar
Brokoli, bürüksel lahanası, lahana, karnabahar iyi birer beta karoten kaynağıdır ve serbest radikallerin zararlarına karşı vücudu korurlar. Aynı zamanda C vitamini ve kalsiyum içerirler. Beslenme uzmanları brokoliyi, kendisi gibi kanseri önleyici etkisi olan domatesle birlikte pişirmeyi öneriyorlar. Karnabahar, içeriğindeki indol, bioflavonaid ve diğer maddeler ile antikansorejen etki gösterirken; yapılan araştırmalar, özellikle lahananın düzenli tüketiminin, kadınlarda meme kanseri riskini önemli ölçüde azalttığını ortaya koyuyor. Brüksel lahanası ise günlük C vitamini ihtiyacının yüzde yüzünü karşılıyor.

Ispanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler

İşte dünyanın en sağlıklı yiyecekleri



İnsanlar için mükemmel beslenme listesi yoktur. Ancak, her çeşit beslenme planında yaygın olan tek şey, tüm yiyeceklerin çok az işleme tabi tutulmasıdır. Kabuklu kuru yemişler, yaban mersini, işlenmemiş süt, açık mezrada kesilen et gibi işlenmemiş yiyeceklerin her zaman sağlıklı olduğu biliniyor. Bitkisel özler, enzimler, vitaminler, mineraller, antioksidanlar, antiinflamatuar ve sağlıklı yağlar içeren bu yiyecekler, sizi sağlıklı ve zinde tutar.

Forbes dergisi, sağlık sayfalarında dünyanın en sağlıklı 12 yiyeceğini açıkladı.

İşte Amerikalı ünlü beslenme uzmanı Jonny Bowden'ın kitabından derlenen dünyanın en sağlıklı gıdaları:

Soğan - sarımsak: Mide, prostat, yemek borusu kanserlerine karşı korur. Kalp hastalığı riskini yüzde 20 azaltıyor.

Yaban mersini: Kanserden koruyan antioksidanlar içerir ve hafızayı güçlü kılıyor. Lif bakımından zengindir.

Cevizli (Fındıklı) Tarator Tarifi

Malzemeler ; 4-6 kişi için

100 gr Ceviz ya da Fındık İçi

2 dilim Ekmek İçi

2 kahve fincanı Zeytinyağ

1,5 kahve fincanı Sirke

2 diş Sarımsak

Tuz


Cevizler (ya da fındıklar) dövülerek ezilir (ya da robottan geçirilir). Kabukları çıkarılmış ve ıslatılmış 2 dilim ekmek içi katılarak, iyice karıştırılır ve yine ezilir.

Bu karışıma azar azar karıştırılarak zeytinyağ katılır. Bir yandan ezerken, ceviz ve ekmeklerin yağı içmesi sağlanır.

Son olarak tuz, 2 diş dövülmüş sarımsak, sirke katılır ve iyice karıştırılır. Koyu olursa içine bir parça su katılabilir.

Tarator çeşitli yemeklerin yanında sos olarak kullanılır.

Afiyet olsun......

Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

- 3 ufak Beyaz Lahana

- 1 baş Sarımsak

- ½ Kg Sivri Biber

- Kereviz Yaprağı

- 10-15 Nohut Tanesi

- 2 yemek kaşığı Toz Şeker

- 1 adet Limon

- Ekmek İçi

- Yeterince % 6'lık Su


Ufak başlı Beyaz lahanaların dış yaprakları alınır. Geri kalan kısım iri iri doğranır.

İstenirse, turşunun çabuk olması için, doğranan lahanalar kaynar suda 2-3 dakika haşlanır. Ancak fazla haşlamamak lazım. Aksi takdirde, yerken duyulan gıcırtılı durum yokolur.

Yapraklar soğuduktan sonra, turşu kavanozuna yerleştirilmeye başlanır. Aralarına, sivri biber, nohutlar, sarımsak dişleri, kereviz yaprakları, dilimlenmiş limon ve şeker de yerleştirilir.

Eğer dibine bir tülbent içinde az miktar ekmek içi konursa, bu da turşunun oluşumunu hızlandırır.

Salatalık Turşusu Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

- 2 Kg Ufak ve Körpe Salatalık

- 10 diş Sarımsak

- 10 tane kadar Asma Yaprağı

- Tuz

- Yeterince Su

- Suyun yarısı kadar Üzüm Sirkesi



Ufak Çengelköy Salatalıkları alınır ve iyice yıkanır. Üzerlerine yorgan iğnesi ile ufak delikler açılır (suyun içine kolayca nufus etmesi için)

Ağzı geniş bir cam kavanoza, arasına asma yaprağı ve sarımsakları koyarak istifleyin. Salatalıkların üstünü bastırması için bir tabağı ters çevirerek yerleştirin.

1 litre suya 50 gr tuz (3 yemek kaşığı dolusu) hesabı ile yeterince su hazırlayın. Bu suya yarısı kadar Üzüm Sirkesi katın.

Salatalıkları istiflemiş olduğunuz cam kavanozu bu su ile ağzına kadar, hava kalmyacak şekilde doldurun. Ağzını kapatın.

Tuzlu su ılık olursa, turşu daha hızlı olur.

Sıcak havada turşu 2 hafta içinde yenecek hale gelir. Olduktan sonra mutlaka serin bir yere alınmalıdır.

Sarımsak mucizesi!

Amerikan Diyetetik Derneğinin Denizaşırı Ülkeler Türkiye Temsilcisi Diyetisyen Selahattin Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sarımsağın yapısında bol miktarda su, şeker içeren karbonhidratlar, kükürt bileşikleri, protein, lif ve serbest amino asitler bulunduğunu belirtti.

Sarımsağın ayrıca yüksek miktarda fosfor, potasyum, kükürt, çinko, orta miktarda selenyum, A ve C vitaminleri ile az miktarda da kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, manganez ve B kompleks vitaminlerini içerdiğini belirten Dönmez, "Uygarlık tarihi boyunca sarımsağın tıp alanında özellikleri değerlendirilmiş ve birçok hastalığın tedavisi amacıyla kullanılmıştır" dedi.